Velkommen  > Bogudgivelser > Lysmesteren

Lysmesteren

   

Lysmesteren
- En medicinsk-historisk beretning om
- Danmarks første nobelpristager
- Niels Ryberg Finsen

Lysmesteren er Nanna Drejers nye bog om Danmarks første nobelpristager. Ikke alle kender Danmarks første nobelpristager - den færøskfødte læge Niels Ryberg Finsen. Derfor har jeg nu skrevet biografien Lysmesteren, der er en illustreret medicinsk-historisk beretning om Niels Finsen. 

Niels Finsen blev født  i Tórshavn i 1860 og blev uddannet læge fra Københavns Universitet.

Niels Finsen forskede i lysets egenskaber, specielt med henblik på behandling af datidens vansirende sygdom – hudtuberkulose. Det lykkedes Niels Finsen at helbrede mange patienter med denne sygdom ved hjælp af særligt konstruerede kulbuelamper, og i 1901 oprettedes Niels Finsens Medicinske Lysinstitut på Østerbro i en tidligere cirkusdirektørs store villa med tilhørende ridehal.


Niels Finsen modtog adskillige æresbevisninger, og som kronen på værket modtog Niels Finsen som den første dansker nobelprisen i fysiologi/medicin i 1903. En sjælden sygdom, som plagede Niels Finsen det meste af livet, hindrede ham i at modtage den prestigefyldte pris ved ceremonien i Stockholm den 10. december 1903. I stedet ankom en delegation fra Sverige og Norge til Niels Finsen på dennes institut på Østerbro og overrakte nobelmedaljen, diplom og en stor check. Niels Finsens nobelprismedalje, som er gengivet i Lysmesteren, kan ses på Nationalmuseets Mønt- og Medaillesamling. 


Niels Finsen døde året efter i 1904 kun 43 år gammel. Danmarks første nobelpristager fik en storstilet begravelse fra Marmorkirken med efterfølgende jordfæstelse på Vestre Kirkegård, hvor en færøsk basaltsten rank som et lys pryder graven.

Pris 180 kr. eksl. forsendelse.

 

nd@litteraten.dk ©