Velkommen  > Forfatterbiografier > Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf (1858-1940) blev født på den lille herregård Mårbacka i hjertet af Värmland. Hun uddannede sig til lærerinde og virkede som sådan i godt 10 år i Landskrona.
 
Men det var hendes skrivende talent, der slog i gennem og i 1891 debuterede Selma Lagerlöf med romanen Gösta Berlings saga. Siden fulgte en perlerække af værker, bl.a. Jerusalem, Hr. Arnes Penge, Køresvenden, En herregårdshistorie, Kejseren af Portugallien samt de vidunderlige Kristuslegender og læsebogen Niels Holgersens forunderlige rejse gennem Sverige.
 
Selma Lagerlöf høstede mange anerkendelser for sine værker og blev den første kvinde i verden der modtog nobelprisen i litteratur (1909). Desuden blev Selma Lagerlöf æresdoktor ved Uppsala Universitetet og medlem af Det Svenske Akademi.
 
Selma Lagerlöfs barndomshjem Mårbacka gik ud af familiens eje i 1888, men i 1907 lykkedes det hende at tilbagekøbe gården hvor hun boede til sin død i 1940. Selma Lagerlöf ligger begravet i familiegravstedet på Östra Ämterviks kirkegård og selve Mårbacka er i dag mindestuer og offentlig tilgængelig.
 
  Selma Lagerlöf

Fotografi af Selma LagerLöf
som kan ses i Kalskoga Kirke.

nd@litteraten.dk ©