Velkommen  > PowerPoint Show > Johannes Jørgensen

Johannes Jørgensen

Johannes Jørgensen (1866-1956) blev født i Svendborg i kvarteret omkring Frue Kirke. Fødehjemmet lå i Bagergade og hans barndomshjem i Fruestræde. Det er barndomshjemmet der senere blev Johannes Jørgensens æresbolig og siden indrettet til mindestuer for digteren, der i 1896 var konverteret til katolicismen. Huset i Fruestræde kaldes nu for Johannes Jørgensens Hus, og der er gratis adgang i åbningstiden (hver tirsdag 14-16 og i juli og august tillige hver onsdag og torsdag 14-16) samt efter aftale med Svendborg Bibliotek. Huset bærer en mindeplade som giver oplysning om Svendborg bys æresborger.

Johannes Jørgensens Hus rummer talrige effekter og bøger fra digterens lange liv og ophold i Assisi. Væggene prydes især af veninden Andrée Carofs mange pasteller, navnlig motiver fra Assisi. Det var i Assisi mange af Johannes Jørgensens lyriske Svendborgdigte så dagens lys.

Under 2. Verdenskrig opholdt Johannes Jørgensen sig hos Birgittasøstrene i Vadstena.

Johannes Jørgensen døde i Svendborg og blev stedt til hvile i familiegravstedet under den store blodbøg på Svendborg kirkegård.

 

Interesserede kan se mere på

Den Lille Svendborgguide (klik her)

Svendborg Bibliotek (klik her)

Johannes Jørgensens Hus (klik her)

  Johannes Jørgensens Hus - Svendborg - Nanna Drejer
 
Interiør i Johannes Jørgensens Hus i Svendborg. Oven på chatollet står en glaskasse, der indeholder en model af faderens brig "Marie" af Svendborg, en tremastet fuldrigger. Foto: Nanna Drejer.
   
  Johannes Jørgensens Grav - Svendborg Kirkegård - Nanna Drejer
    Johannes Jørgensens grav på Svendborg kirkegård.
Stenen yderst t.h. med ordene Pax et Bonum (fred og alt godt).
Foto: Nanna Drejer.

nd@litteraten.dk ©